Nov 18, 2012

Marseille Tribünleri


UEFA Avrupa Ligindeki rakibimiz Marseille'in tribün gruplarını tanıyalım... 

Marseille, Fransa'nın en ateşli taraftarına sahip takım. Maçlarını 60.000 kişilik Velodrome stadında oynuyorlar. Çok sayıda tribün grubu var. Ve tribünleri kuzey ve güney tribünleri olarak ayırmışlar. Bu grupların hangi tribünde oturacaklarını bilet fiyatları değil içinden geldikleri bölgenin sosyo-ekonomik yapısı belirliyor. Kuzey tribününü yoksul aileler ve yabancı taraftarlar oluşturuyor. Bu tribüne konuçlanan başlıca tribün grupları; Yankee Nord Marseille, Marseille Trop Puissant, Fanatics. 


Güney kale arkasıysa refah seviyesi daha yüksek olan güney mahallelerinin gençlerini toparlıyor. Sol görüşün ağırlıklı olduğu güney kale arkası tribünün sahipleri stadın politik görüşü en fazla ağır basan grupları. Marseille Commando Ultra '84 (Marseille Ultras) ve South Winners adını taşıyan bu iki grup Avrupanın en ünlü grupları arasında sayılıyor. 



Marseille Commando Ultra '84 ve South Winners, İtalya'da 50’li yılların sonuna doğru başlayan ve daha sonra tüm Avrupa'ya yayılan Ultras taraftar hareketi sonucunda 1980'lerin başında kuruldu. Bu iki grup şu an ülkenin en saygın taraftar gruplarından ve maçlarda çok yaratıcı tribün şovları yapıyorlar. Bu iki taraftar oluşumu Liverpool’un Kop tribünü gibi organize hareket ediyor ve rakip takımlar üzerinde baskı kuruyor.


Doğu ve batı yönlerindeki tribünler genellikle güney mahallelerinin zenginleri ve tüccarlar, köşe gönderlerini çevreleyen tribünlerse aileler tarafından dolduruluyor. Bu tribün grupları her zaman birbirleriyle iletişim halindeler. Koreografilerin hazırlanması, tezahüratların üretilmesi konusunda birlikte çalışıyorlar. Ancak hiç bir Marsilyalı keskin çizgilerle bir tribüne hapsedilmiyor. Mesela, taraftarlık kariyerine kuzey tribününde başlayan bir genç delikanlı güney mahalleli bir kızla evlenip köşe gönderinin arkasına, tüccar veya zanaatkar olduğunda doğu tribünlerine, işi büyütüp batıdakı tribünlere transfer olabilir. Hayatının sonunadek Velodrome stadında bir turu tamamlaması içten bile değildir. 


Atletico Madrid - Marseille maçı sırasında ispanyol polisleriyle Marseille Ultras taraftarları arasında kavga yaşanmıştı. Yaşanan olaylar sonrası Marseille Ultras tribün lideri Santos İspanya'da tutuklanmış ve kendisine 8 yıl hapis istenmişti. Ancak sivil toplum örgütleri ve sosyalist tribünlerin başlattığı kampanyalar sonrası kefalet karşılığı serbest bırakılmıştır. Santos'un haksız hapis cezasına Fenerbahçe tribün grubu Vamos Bien pankartlarla karşı durarak destek vermiştir.

Santos

Yankee Nord Marseille


Marseille Commando Ultra '84

Marseille Ultras and South Winners